WEERSTAND IN DE DONKERE DAGEN?
Het is weer langer donker, we krijgen minder zonlicht en de “r” zit in de maand. We lopen wat vaker een verkoudheid en/of griep op. Wat kun je doen om je weerstand op peil te houden?
In vele krantjes vind je de multivitamines en met name de reclames voor vitamine C, zeker in de herfst- en winterperiode. In allerlei combinaties en extra sterke formules. Maar… wat heb je nu eigenlijk echt nodig?
Heb je multivitamines nodig?
Als je voedingspatroon helemaal op orde is, dus veelal uit onbewerkte producten bestaat: in principe niet. Maar dat zegt eigenlijk al genoeg: bij vrijwel niemand is het voedingspatroon optimaal. Zeker als je aan het diëten bent, je vegetariër of veganist bent, of als je aan (intensieve) krachttraining doet, is er snel sprake van een tekort aan bepaalde vitamines en/of mineralen.
De waarheid over de (meeste) potjes
De meeste vitaminen die in een potje multivitamines zitten, hoef je helemaal niet bij te slikken. Vaak worden juist die vitaminen erin gestopt die je makkelijk uit je voeding kunt halen. Wel belangrijk om hier wat kritischer naar te kijken dus.
Aandachtspunten
Kijk voor de aanschaf van vitaminen en mineralen en hun doseringen op potjes. Bijvoorbeeld vitamine C kun je eenvoudig uit fruit en zelfs groenten halen. Broccoli en paprika bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C. Je zit al snel aan teveel vitamine C, wat in plaats van dat het ontstekingsremmend werkt, dan juist tot ontstekingen in je lichaam kan gaan leiden.
Met name supplementen die je JUIST nodig hebt, zitten vaak niet of nauwelijks in multivitaminen.
Maatwerk
Kijk dus met name naar je individuele behoefte ipv zomaar een multivitamine te nemen en kijk met name uit met sterke formules met hoge doseringen. Meer dan 100 % adh van een mineraal of vitamine heb je in principe niet nodig, tenzij je daar een specifieke reden voor hebt.
Welke supplementen hebben we dan (vaak) nodig?
Denk aan magnesium, calcium, vitamine D omega-3 en jodium. Vrouwen lopen daarnaast ook een risico op een ijzertekort, zeker als ze veel aan krachttraining doen en dan al helemaal als ze weinig of geen rood vlees eten. Dat laatste geldt ook voor zink: als je weinig rood vlees of schaaldieren eet, loop je risico op een tekort en zou je waarschijnlijk moeten suppleren. Ook B12 is voor vegetariers vaak een belangrijk supplement, omdat je het eigenlijk alleen in dierlijke producten vindt.
Aandachtspunten
Als je er voor kiest om te suppleren, houd dan naast de eerder genoemde punten rekening met het feit dat bepaalde supplementen elkaar kunnen tegenwerken: oftewel inname van het ene supplement kan de opname van het andere supplement tegenwerken.
Dit geldt bij calcium, magnesium, ijzer en zink. Neem dus geen magnesium met melk in of zink met je kwark, want dan wordt het minder goed opgenomen.
Weet je wat overigens ook erg goed is voor je weerstand? Regelmatig sporten. Dus plan snel je training in bij FUEL Personal Training en laat je begeleiden door de beste personal trainers van Rotterdam en Rijswijk!