ZOUT... GOED OF FOUT?

 

Een veelgehoord advies is dat je zo min mogelijk zout moet eten. Maar is dat wel zo? Voor wie geldt dit en voor wie is een hogere zoutinname juist belangrijk? Wat doet zout eigenlijk in je lichaam?

Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout, gaat het vrijwel altijd over de effecten van het natrium.

Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.

Natuurlijke (onbewerkte) voeding bevat niet zoveel natrium. We krijgen in Nederland vooral zout binnen door het eten van brood, vleesproducten en kaas. Hoge gehaltes aan zout vind je in kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Als je dus een gezond voedingspatroon er op na houdt, mag je best wat extra (gejodeerd) zout toevoegen op elke maaltijd.

(Niet doen als je een hoge bloeddruk hebt of als je dokter het specifiek afraadt uiteraard).

Krachttraining en zout

Sta je meerdere malen per week te knallen bij FUEL, dan raak je via je zweet veel zout kwijt: dit is bijna een gram per liter zweet. Afhankelijk van de intensiteit van je training kun je een halve liter tot wel 4 liter zweet kwijtraken tijdens een sessie van 60 minuten.

Zout speelt een grote rol bij spiercontracties en heeft dus invloed op hoe goed je je spieren kunt gebruiken tijdens een training.

Kortom: train je jezelf een aantal keer per week het snot voor de ogen en zweet je flink, dan is het raadzaam om eens wat extra zout toe te voegen aan je dieet.

Let wel: eet je na je training een extra large pizza of hamburger, dan hoeft daar niet ook nog eens extra zout op.

 
Ellen Breemans