CREATINE INS & OUTS
Het is één van de beste supplementen op de markt, die bewezen werkt, maar toch bestaan er vele misverstanden over. Wat is het nu precies en wat doet het? En... nu de r weer in de maand zit, wordt het hoog tijd om je supplementenvoorraad eens door te lichten!
Creatine is, in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, een lichaamseigen stof, die met name opgeslagen ligt in je spieren. Het is een combinatie van de aminozuren arginine, glycine en methionine.
Wat doet het precies?
Creatine speelt een belangrijke rol in de werking van ATP (adeninetrifosfaat) = dit is een molecuul die onze cellen voorziet van energie. Creatine bindt met fosfor tot fosfocreatine, een energierijke verbinding die de spieren voorziet van energie tijdens inspanning. Creatine helpt dus je lichaam om energie te produceren. En wat doet het dan exact: het stelt je spieren in staat om snel energie te kunnen leveren, zodat je spieren vaker en langer kunnen aanspannen.
Door te suppleren met creatine kan meer energie worden geproduceerd in de spieren, waardoor kracht kan toenemen en de vetvrije massa verhoogt.
je kunt dan bijvoorbeeld meer herhalingen met zwaarder gewicht uitvoeren. En daarmee word je op den duur sterker. Kortom: meer spieren!
Wie moet het nemen?
In principe kan iedereen creatine nemen, niet alleen atleten ivm het effect op de spieren, want het schijnt ook nog eens goed te zijn voor je hersenen: creatine verbetert onder andere je geheugen. Altijd handig!
Hoe neem je het?
Indien je het nog niet neemt, start dan bij voorkeur met een laadfase waarbij je de eerste 5 dagen 20 gram per dag neemt en daarna stap je over op 5 gram per dag.
Je neemt het bij voorkeur na je training, omdat aangetoond is dat het dan het beste werkt. Met een glas water of sap.
Welke vorm moet je nemen?
Er zijn vele verschillende vormen, maar in principe kun je gewoon voor de goedkoopste vorm creatine monohydraat gaan, de poedervorm. Deze vorm is het meest onderzocht en heeft de beste biobeschikbaarheid; oftewel deze wordt het beste opgenomen door je lichaam.
Naast creatine raden we - zeker in de donkere maanden - een aantal andere supplementen aan. Lees daarover ons eerder geplaatste artikel: https://www.fuelpersonaltraining.nl/actueel/weerstandverbeteren
Heb je vragen hierover, neem dan contact op met Richard of Ellen, of mail ons direct via onderstaande button: