NEW YEAR, SAME STRESS?

 

Hoe staat het met je goede voornemens? Lekker hard aan het werk gegaan en veel aan het sporten? Maar heb je ook gedacht aan het inbouwen van een stukje rust, in plaats van maar continu te gaaaaan en aan te staan? Wat is stress eigenlijk, wat is het effect op je lichaam en hoe kun je beter tot rust komen?


Stress associëren we vaak met iets negatiefs, terwijl de stressreactie in ons lichaam vanuit een evolutionair perspectief wel erg handig is. Als er een beer of een man met een bijl achter je aan zit, is het wel fijn als je in staat bent snel actie te leveren. Het lichaam staat in een parate stand, er komt adrenaline en cortisol vrij, de hartslag gaat omhoog en de ademhaling versnelt. Als het gevaar is geweken, kom je weer tot rust.

Maar tegenwoordig krijgen we de hele dag door allerlei prikkels die stress opleveren, van vervelende whatsapp berichtjes tot vergeten deadlines. Het lichaam kan het onderscheid niet maken tussen daadwerkelijk levensbedreigende situaties of vervelende emoties die een stressreactie opleveren en reageert hetzelfde, met als gevolg dat je de hele dag “aan” staat.

Zowel je hersenen als je lichaam zijn alert en omdat je lichaam in de “vecht- of vluchtstand” staat, zijn minder belangrijke functies minder actief, zowel mentaal als fysiek. Je kunt minder goed focussen, je geheugen is slechter, je bent minder sociaal en je bent uitermate prikkelbaar. Naarmate je vaker gestrest bent, kunnen je lichaam en geest steeds minder goed ontspannen en je conditioneert jezelf als het ware om aan te staan.

Wat kun je eraan doen om stress wat te verminderen?

  1. Bewegen

    Beweging zorgt voor aanmaak van gloednieuwe hersencellen in de hippocampus, waardoor deze groter en sterker wordt. Ook de prefrontale cortex wordt groter en sterker. Dit zijn de plekken die het meest vatbaar zijn voor achteruitgang bij het ouder worden. Beweging beschermt de hersenen dus!

    Een enkele training verhoogt onmiddellijk het gehalte aan neurotransmitters als dopamine, serotonine en noradrenaline, waardoor je stemming vrijwel direct verbetert. Je verbeterde focus kan ook ten minste twee uur aanhouden. Ook is aangetoond dat een enkele training je reactievermogen doet toenemen. ⁠


    2. Suppleren

    Ashwagandha is een powerhouse als het aankomt op stressverlaging. We schreven er al eerder over:

    https://www.fuelpersonaltraining.nl/actueel/stressbegone


  2. De natuur opzoeken

    Wandelen in de bossen heeft een aantoonbaar stressverlagend effect. Mocht je nu geen groene omgeving hebben, dan kan het aanschaffen van enkele planten ook al effect hebben:

    Stress-reducing effects of indoor plants in the built healthcare environment: the mediating role of perceived attractiveness - PubMed (nih.gov)

Een algemene tip, ter aanvulling op bovenstaande: zorg voor voldoende ontspanning na inspanning. Of dit nu lekker lang in bad liggen is, naar de sauna, een massage of een yogasessie; als het voor jou ontspannend werkt: do it!

 
Ellen Breemans